Wednesday, April 17, 2013

KELENGKAPAN BREASTFEEDING UNTUK IBU-IBU BEKERJAYA

Salam & selamat pagi

Harini setelah lama tak update ape-ape kat blog nih
aku saje la nak share sedikit info
mengenai kelengkapan breastfeeding
untuk ibu-ibu bekerjaya
yang akan memulakan tugas selepas maternity leaves.

Info ini boleh digunakan sebagai persediaan memulakan tugas baru
setelah lama bercuti kan..

Jom kita lihat apakah kelengkapan tersebut.

1. BREASTPUMP

Tak kesah la korang nak bawah yang elektrik atau pun manual.
Terpulang kepada keselesaan masing-masing.
Tapi untuk aku masa awal-awal mula kerja selepas cuti bersalin
aku bawa elektrik breastpump. Dan sekarang aku lebih selesa guna yang manual je.





2. COOLER BAG

Cooler bag mmg perlu dibawa bersama untuk mengisi susu ibu yg telah diperah.
Walaupon ada setengah ofis menyediakan peti sejuk,
tetapi adalah lebih molek sekiranya kita simpan di dalam cooler bag.
Ia lebih peribadi bukan?  
Kalau dulu aku hanya bawa 1 je cooler bag 
tetapi sekarang ni aku mengusung 2 cooler bag setiap hari
1 untuk isi breastpump dan 1 lg utk isi EBM.





3. BREASTMILK STORAGE BOTTLE

Breastmilk storage bottle digunakan semasa proses pemerahan dilakukan.
Kalau tetinggal jenuh jugak kan? Jadi pastikan anda tidak lupa bawa bersama ya..





4. BREASTMILK STORAGE BAG

BM Storage bag digunakan untuk memasukkan EBM yang akan dijadikan stok.
Ini juga dapat menjimatkan penggunaan ruang dalam cooler bag dan cooler peti sejuk nanti.





5. MASKING TAPE, GUNTING & PEN

Alat-alat tulis ini amat penting especially masking tape kerana di atasnya akan tertera 
tarikh, masa & kuantiti EBM yang diperah.
Ada setengah orang menggunakan marker. Tapi takkan kita nak conteng atas botol kan?
Atas BM Storage bag mungkin boleh.




6. ICE PACK / BRITE ICE

Ini juga sgt penting kerana apelah gunanya ada cooler bag sekiranya tiada ice pack / brite ice.
Pastikan anda menggunakan ice pack / brite ice yang tahan lama.
Ini bagi memastikan EBM akan sentiasa sejuk dan tidak akan rosak.
Rugi kan kalau rosak?
Saya akan pastikan ada 1 ice pack dan 1 brite ice dalam setiap cooler bag yg sy gunakan.




7. KAIN NAPKIN

Ini adalah kelengkapan terakhir dan walaupon tidaklah berapa perlu sangat. Tetapi byk jugak kebaikannya sekiranya dibawa bersama.   


 Itu saja untuk kali ini.
Sekian.. ;)
                   

No comments:

Post a Comment