Tuesday, September 24, 2013

Blogku Bersawang Lagi

Salam..


Kali ini aku memang benar-benar menjadikan blog aku bersawang.. 

Actually, mood nak mengarang tu tak berapa nak ada.. jd memang bersawang la kan.. harini aku bukak email gmail aku and terbaca satu emel dari seorang kawan baru.. Emy Shuhaira namanya.. dia bertanyakan mengenai no comel yg aku gnakan utk diletakkan pd botol-botol ebm aku sebelum dihtr ke rumah pengasuh. Terima kasih emy kerana emel kpd sy. jd semangat semula nak mengarang. Hehehe..

Saya telahpn reply emel awak dan berharap awk membacanya nanti.. Jika perlu pertolongan sy, insyaallah sy akan cba dapatkan no tersebut. Bg semangat kat kawan baru yg nak breastfeeding.

Actually... perjalanan breastfeeding aku telah lama tamat.. Pada usia anak aku 1 tahun 10 bulan.. Kenapa? Atas kesilapan diri sendri akibat tertinggal breast pump semasa bercuti di Hong Kong dan China baru-baru ini menyebabkan jadual mengepam aku menjadi huru hara serta breast yang tidak dikosongkan dengan betul menyebabkan akhirnya kuantiti susu yg dpt dihasilkan adalah pada paras yg sgt2 kritikal.. Jadi aku terpaksa redha dengan ketentuanNya.. Sehingga situ sahaja aku dapat fully breastfeed anak aku. Anak aku telah diberikan dengan susu tepung Ilham dan pada belah malamnya aku habiskan baki stok ebm aku.. sehingga umurnya genap 2 tahun barulah anak aku minum 100% susu lembu ok.. hehehe..

Tapi semangat aku masih belum pudar.
Semangat ini akan aku teruskan untuk anak kedua.
Walaupon aku masih belum bersedia untuk mengandung lg bt masa ini,
tapi itu bukan penghalang untuk aku teruskn breasfeeding utk anak seterusnya.
Mom's milk is the best right?


 Aku sebenarnya agak bangga juga kerana telah mencetuskan satu fenomena..
Fenomena breastfeeding.  Yup di officeku..
Tak sangka.. Akhirnya aku berjaya membuka pintu hati ramai ibu
untuk mengikut jejak aku.
Begitu juga dengan adik ipar aku jg turut breastfeed anak keduanya.
Gembira? Sudah tentu aku gembira..

Nanti aku nak update mengenai percutian kami di Hong kong dan China.
Walaupon dah agak basi sebenarnya.. 
Tapi tak mengapa.. Blog ini akan menjadi coretan kenangan tersebut
agar bole diingati selalu..

Salam sayang
Mama Isaac

Wednesday, April 17, 2013

ILUSTRASI BREASTFEEDING YANG MENARIK!!

Selamat Petang Semua..

Ada beberapa ilustrasi menarik untuk anda semua
yang cintakan breastfeeding..

Nah.. Bole tampal kat peti ais..
Or nak beri pada pengasuh pon ok..
Lg senang paham kot..


KAEDAH MENGENDALIKAN EBM

CARA 1 



CARA 2

    

SEKIAN.. ADA MASA AKU TAMBAH LAGI OK.. :)

KELENGKAPAN BREASTFEEDING UNTUK IBU-IBU BEKERJAYA

Salam & selamat pagi

Harini setelah lama tak update ape-ape kat blog nih
aku saje la nak share sedikit info
mengenai kelengkapan breastfeeding
untuk ibu-ibu bekerjaya
yang akan memulakan tugas selepas maternity leaves.

Info ini boleh digunakan sebagai persediaan memulakan tugas baru
setelah lama bercuti kan..

Jom kita lihat apakah kelengkapan tersebut.

1. BREASTPUMP

Tak kesah la korang nak bawah yang elektrik atau pun manual.
Terpulang kepada keselesaan masing-masing.
Tapi untuk aku masa awal-awal mula kerja selepas cuti bersalin
aku bawa elektrik breastpump. Dan sekarang aku lebih selesa guna yang manual je.





2. COOLER BAG

Cooler bag mmg perlu dibawa bersama untuk mengisi susu ibu yg telah diperah.
Walaupon ada setengah ofis menyediakan peti sejuk,
tetapi adalah lebih molek sekiranya kita simpan di dalam cooler bag.
Ia lebih peribadi bukan?  
Kalau dulu aku hanya bawa 1 je cooler bag 
tetapi sekarang ni aku mengusung 2 cooler bag setiap hari
1 untuk isi breastpump dan 1 lg utk isi EBM.





3. BREASTMILK STORAGE BOTTLE

Breastmilk storage bottle digunakan semasa proses pemerahan dilakukan.
Kalau tetinggal jenuh jugak kan? Jadi pastikan anda tidak lupa bawa bersama ya..





4. BREASTMILK STORAGE BAG

BM Storage bag digunakan untuk memasukkan EBM yang akan dijadikan stok.
Ini juga dapat menjimatkan penggunaan ruang dalam cooler bag dan cooler peti sejuk nanti.





5. MASKING TAPE, GUNTING & PEN

Alat-alat tulis ini amat penting especially masking tape kerana di atasnya akan tertera 
tarikh, masa & kuantiti EBM yang diperah.
Ada setengah orang menggunakan marker. Tapi takkan kita nak conteng atas botol kan?
Atas BM Storage bag mungkin boleh.




6. ICE PACK / BRITE ICE

Ini juga sgt penting kerana apelah gunanya ada cooler bag sekiranya tiada ice pack / brite ice.
Pastikan anda menggunakan ice pack / brite ice yang tahan lama.
Ini bagi memastikan EBM akan sentiasa sejuk dan tidak akan rosak.
Rugi kan kalau rosak?
Saya akan pastikan ada 1 ice pack dan 1 brite ice dalam setiap cooler bag yg sy gunakan.




7. KAIN NAPKIN

Ini adalah kelengkapan terakhir dan walaupon tidaklah berapa perlu sangat. Tetapi byk jugak kebaikannya sekiranya dibawa bersama.   


 Itu saja untuk kali ini.
Sekian.. ;)
                   

JALAN-JALAN KE SG. LEMBING

Hye!~

Aku sebenarnya nak cerita pasal kami jalan-jalan ke Sungai Lembing. Ingatkan dah post.. sekali dok dalam draf aje.. berabuk dah la.. 

Tapi takpe, aku share la jugak..  
Kitaorang gi pada 17 Februari 2012.  Lama dh kan? Hehehe...

Husband aku yang beria-ria sgt nak bawa aku & Isaac jalan-jalan ke Sungai Lembing.
Excited sangat husband aku tu.
Kata dia atleast bila orang tanya dah pernah samapi ke Sungai Lembing ke blum??
Kita boleh jawab "dah!" :)

Kami pergi ke Muzium Sungai Lembing
dan
Terowong Bijih Besi Sungai Lembing.

 
Entry ke Muzium Sungai Lembing nih FREE.
Jadi sangat digalakkan pergi.

Kat dalam banyak sejarah mengenai Sg. Lembing dapat kita ketahui.

Hermp.. Aku paling tertarik dengan mesin kat bawah nih..

Ini mesin taip okeh..
Dah macam mesin jahit dah.
Besar gabak okeh. Hehehe..
Yang sebelah tu agak portable la kan.. :)  

Dan yang ini..
Tau ape nih? Ini adalah mesin kira wang!!

Actually ada byk lagi benda menarih kat muzium nih.
Pergi dan hayatilah sendiri :)

Ni je gambar yang aku sempat amek dlm tu.. Hahaha..
 
Kami juga masuk ke terowong bijih.
Bayaran masuk bagi dewasa : RM30 dan kanak-kanak : RM15.
Mereka buat promosi sekarang ni.
50%. Jadi sangat menguntungkan.
Tak rugi melihat nilai sejarah.

Untuk Isaac - FREE LAH!! 
I'm still a baby okeh!~ 

Terowong bijih sungai lembing adalah terowong bijih yang terpanjang dan terdalam di dunia!!
Kagum kan??
Walau bagaimanapun, tidak semua lubang atau pintu dibuka kepada umum.
Ini adalah kerana faktor keselamatan.

Untuk masuk ke dalam kami dibawa menaiki lokomotif melalui landasan keretapi sepanjang 80km.
Kemudian kene la jalan kaki sendiri. Penat jugak kot.
Gilir-gilir la aku & husband dokong Isaac.. Huhuhu...

Kat dalam tu banyak yang kami lihat dan rasai seperti  Lubang Sejuta, Kiew dan laluan ke Lombong Myah.

Apa-apa pon, tak rugi pergi.. Cuma aku harap akan dibuat penambahbaikan dari 
masa ke semasa terutamanya di bahagian 'tapak injin'. ;)

-intan- 
    

Friday, February 15, 2013

THANKS TOKWAN!!~


Oh!~ Lupa nak update..
Minggu lepas tarikh 1 Februari 2013
Kami balik 'kampung' Putrajaya.. Hehehe..

Masa sampai kat sana yang ada maktok and makcu..
Esoknya baru tokwan balik.. Tokwan Isaac la.. hehehe..

Tokwan memang dah asyik cakap je kat Isaac nak belikan hadiah.
Katanya kene share dgn adam.. Cousin Isaac.

Kata tokwan, hadiah tersebut berupa seperti alat bantuan belajar.
Untuk kanak-kanak..
Boleh sebut ABC dan ada lagu.
Ada button huruf ABC - Z..
Timbul dan mudah untuk ditekan.





Jadi, seperti dijanjikan..
Tokwan pon beli la hadiah tersebut..
Sebijik bas bewarna merah..
Nampak tak dalam gambar tu?
  Memang keje menekan la Isaac kan..
Sebab ade lagu..
Tersengeh-sengeh dia..
Siap joget-joget lagi.
Tapi yang tak boleh blahnye..
Isaac siap naik atas bas tu!!
Anak oh anak!!
 
Apa pon TQVM tokwan!!~ :)    

Friday, February 1, 2013

CARA-CARA PENYEDIAAN EBM SEBAGAI BEKAL KE RUMAH PENGASUH

Salam....

Harini saje aku bermood untuk share camne aku prepare ebm setiap hari untuk dibekalkan kepada anak teruna aku sorang tu untuk dibawa kepada pengasuh.  Anak aku sekarang dah umur 1 tahun 6 bulan. So, Alhamdulillah aku dah dapat Master in Fully Breastfeeding!~ Hehehe.. 6 months to go. Bolehkah aku? Akan aku usaha sehabis mungkin. Tak berjaya nak buat macam mana ye tak?
Sebagai ganjaran untuk diri sendiri.. Nah! Skrolnye.. Hehehe..


Okey, so far aku akan bekalkan 5 botol ebm setiap satu mengandungi 4 oz. Aku bekalkan skrang ni 4 botol thawed ebm dan 1 botol fresh ebm. Oh! Aku memang dah tak dpt nak buat mcm dulu-dulu disebabkan susu aku dah tak banyak macam dulu sedangkan anak aku punya demand makin tinggi.

Alrite! Camne aku prepare EBM tu...??

Mula-mula aku akan cairkan Frozen EBM. Biasa aku buat pada waktu malam pukul 9 malam ke atas. Aku akan 1) rendam dalam bekas mengandungi air paip biasa semalaman dan masukkan dalam peti sejuk. Esok pagi baru tuang dalam botol. Kekadang kalau cair cepat aku transfer ke dalam botol malam tu jugak. 

 Frozen EBM dalam botol

Frozen EBM dalam BM Storage Bag
 Masukkan dalam peti sejuk
(tak masukkan dlm peti ais pon takpe. Biar kat luar cepat sikit cair)
Untuk makluman, thawed ebm tahan dalam tempoh 24 jam dari kita mula cairkan. Oleh yang demikian, kita kena tahu tempoh sehingga bila anak kita boleh habiskan susu tersebut.
Macam aku, aku dah tahu jam 6.00 ptg aku datang amek anak aku, kompem susu tu dah habis. So, pukul 8.00 malam dah start boleh cairkan frozen ebm.
PERINGATAN
Jangan sesekali cairkan frozen ebm dalam suhu bilik okeh!!~   
Maksudnya kene rendam dalam air paip ke.. atau lalukan kat air paip ke.. okeh?

Then, bila frozen ebm dah bertukar kepada thawed ebm 
boleh lah 2) tuang ke dalam botol mengikut keperluan anak kita.

Lepas dah tuang ke dalam botol, bolehlah 3) labelkan botol tersebut dengan nombor
mengikut tempoh expired paling awal seperti dalam gambar kat bawah nih.. :)

Comel tak? Hehehe..
Nombor yang comel-comel nih aku beli dengan sorang member.
Aku kenal kat group Kumpulan Ibu-ibu Menyusukan (KIM) @ Facebook.
Tapi akhirnya aku jumpa jugak kat kedai RM2 kat bandar Kuantan.
Hehehehe...

Lagi senang sebenarnya guna nombor-nombor yang comel nih.
Dapat jimatkan masa kita.
Tak payah la setiap hari nak guna masking tape & tulis nombor. 
Tapi ade setengah org yang kreatif diaroang buat sendiri.
So, terpulang pada individu.

Apa-apa pon mesti kene label nombor bagi memudahkan pengasuh untuk 
beri susu kepada anak kita. :)

Untuk pengetahuan, botol nombor 1 aku guna Fresh ebm, 2 - 4 frozen ebm dan 5 chilled ebm.

BUT, untuk masa tengah kritikal nih 
dengan production susu tak berapa memberangsangkan
aku buat:
No. 1 = Fresh EBM & No. 2 - 5 Frozen EBM.

Aku akan praktik semula cara pertama sebab lebih elok sebenarnya.
Kalau susu nombor 5 tidak dapat dihabiskan boleh dibekukan.
Jadi, taklah pembaziran berlaku.

BUT again, so far.. tak pernah tak habis.. Hahahaha... Isaac kuat minum susu okeh!~
        
And then, aku 4) masukkan ke dalam bekas penyejuk.
Ade certain orang akan guna cooler bag.
Di rumah pengasuh, dia akan masukkan dalam peti sejuk.
Senang.. :)
Sekian, untuk hari ini..
Chowz!~