Saturday, January 28, 2012

WORKING SATURDAY

Salam..
Korang tahu ape yang aku fikirkan setiap kali tibanya hari Jumaat? Yah! The next day for sure is Saturday and it is the best day for ZZZZzzzzz since five working days never get enough sleep kan... But...


Aku and officemates aku kene datang ofis bekerja... Sangat tak best... 



So... i'm having my moody Saturday... :(

Thursday, January 26, 2012

Diploma in Breastfeeding

Gud Afternoon & salam to all..


Hari ini aku panjatkan kesyukuran kehaderatNya kerana telah memberi aku ruang dan peluang dalam menyusukan sepenuhnya anakku, Isaac dengan susu badanku.. Alhamdullillah, i managed to fully breastfeed my little son for 6 months. And as for today.. Tadaaa.... Graduation Day! My Diploma in Breastfeeding!!~



Happy? Ofcoz i'm very happy.. Not everyone can achieve until this stage. I'll not stop until here but will continue until my son turn to 2 years old. Now, my next challenge is to achieve 1 year of fully breastfeed my son! Please pray for me...


And of coz today my son dah genap 6 months old.. Hehe.. Tadaaa...!! My handsome boy...



For my lovely son, mama will try my best to fully breastfeed you until you turn 2 years old. That's my promise to you because i love you so very much!!~

what is the cause of stomach ache?

Assalamualaikum and a very gud morning.. :)


As for today, again i'm not late for work.. Clock in time is 7.58 a.m. Just 2 more minutes before 8.00 a.m. But today, i'm not feeling so well since i've ulser in my mouth plus i got flu since last week.. Huwaaa.. These has effects my milk production.. This morning, i just got 7 oz.. which is short 1 oz.. :( But what ever it is i still need to be syukur pada Nya for what He has given to me. Alhamdulillah.. That's also bring meaning i've to recover fast and work harder.. Hahaha.. But what to do.. it's already effects my mood loh!~

Okeh.. i've gone so far.. let's get back to what i really wanna share today....


Last nite, we (me, husband & little son; Isaac) went to Giant Hypermarket Kuantan for shopping. And after all that's done, we have decided to eat there.  


We have decided to eat clay-port rice.. Sound tasty rite..? Unfortunately, the rice is not well cooked!! That has cause me stomach ache.. Huwaaaa... Until now, my stomach is still not ok.. I already bertapa for about 3-4 times in the toilet! And now i guess i still need to meet mrs toilet again!~ huwaaaa... Catch u all later yaH!~ Huhuhu.. 

Wednesday, January 25, 2012

Holiday and Preparation for Isaac's Aqiqah

Masa cuti panjang baru ni sempena Chinese New Year iaitu dari 21 January 2012 untill 24 January 2012 aku, encik husband dan Isaac telah pulang ke Putrajaya dan Batu Pahat.  Kami bertolak dari Kuantan pada malam Jumaat.  Lebih kurang dalam pukul 8.00 p.m. dan sampai di Putrajaya dalam pukul 1.30 a.m. Sian encik husband aku kan.. 

Actually, cuti kali nih kami ade program iaitu nak buat Majlis Aqiqah dan Doa Selamat untuk anak kesayangan kami iaitu Muhammad Danial Isaac.  So, masa di Putrajaya kami prepare all the goodie bags. Kami sediakan dua jenis goodie bags once is for adult and once is for children.

This one is for adult

&

This one is for children

Antara goodie bags yang dah siap packing

Sebagai tanda Terima Kasih kami

Sampai lewat pagi jugak aku dan encik husband cuba siapkan tapi tak siap jugak so, kami decided sambung buat di Batu Pahat. Ini pon adik, kakak, mama & abang ipar aku dah tolong.  Last minute preparation. Camni la jadinye..

Kami bertolak ke Batu Pahat pada hari Ahad pagi. Sampai jek disana aku terus continue buat keje-keje untuk siapkan goodie bags nih dan diselang-seli dengan susukan Isaac. Huhuhu.. Atlas siap jugak. Dan pada sebelah malamnye aku dan encik husband buat puding untuk cocktail kami. Memang sangat seksa at first tu pasal tak bape jadi since terlebih pulak masukkan air. Encik husband sampai dah nak cancel niat buat cocktail tu.. Tapi keesokannya iaitu hari Isnin kami gi jugak kedai beli tepung custard lagi dan cuba buat baru dengan bantuan banyak tangan and at last jadi jugak. Sorry takde amek gamba pulak. Huhuhu.. Tapi, hasilnye sangat delecious okeh!

Nanti aku sambung pulak dengan story kambing aqiqah dan perjalanan majlis kami yer..                                      





Isaac ikut mama outstation

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia.. dan Selamat Petang..

Saje nak bagi tahu hari ini aku tak lambat gi keje.. Clock in pukul 7.56 a.m. Hehehe.. Dah berapa hari aku asik lambat 2 minit je.. Oh! For u olls information, aku masuk ofis pukul 8.00 a.m.  Tak boleh kua rumah lewat dari pukul 7.40 a.m. kalo tak kompem lambat sampai. 

Okeh, as for today, actually i've a lot of stories to be shared here. Nak bace boleh, tak bace pon takpe. Alrite, pada 12 Januari 2012 yang lepas Aku, Encik Husband & Isaac has gone to Putrajaya since my beloved husband got a meeting at IOI Putrajaya.  So, aku cuti la on the next day (Friday). Dah alang-alang ke Putrajaya kan.. Kebetulan aku pulak ade meeting di Jerantut on the 16 and at Bentong on the 17.  But, unfortunately the meeting at Jerantut has been cancelled since air kat Taman Negara naik katenye.. 

So, pada hari Isnin tu kami pon bertolak lah ke Bentong dari Putrajaya.  This time, encik husband pulak amek cuti 2 hari jadi driver.  Hehehe.. Si kecik comel Isaac tu pon bawa lah sekali since encik husband kate dont worry he will take care of our son while i'm going for meeting. Senang hati aku. Kami tiba di Bentong dah petang.  Perut aku pon sangat la lapar so kami lepak kat satu gerai tepi jalan tu untuk makan pisang goreng and minum cendol.  Dah settle alas perut kami pun gi carik rest house yang terdekat dan hasil pertanyaan aku kat kakak yang jual pisang goreng tadi tahulah kami kat mane nak cari Rumah Rehat Bentong.

                                              Kat sini la kami bermalam......

Actually, rest house nih sangat la sunyi macam takde orang jek.. A bit horror la.. Huhuhu.. And for u olls information jugak, this is the first time Isaac ikut mamanye outstation yet tido di rest house. Kalau tak asik tido rumah maktok je.. Tak pon kene tinggal dengan Aunty Shiela, Baby Sitter (BS) Isaac. Antara gambar-gambar yang sempat diambil..

                                                     Isaac and his papa


                                           Isaac okey, papa pulak spoil kan..

  
                          Isaac dah ngamok.. Ngantuk... Tapi kene mandi dulu yer :)
                                     
Meeting aku pada hari Selasa tu kat Majlis Perbandaran Bentong and start pukul 10.00 pagi. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Oh! ya.. masa tinggal Isaac dengan papanya for sure la aku ade tinggalkan bekalan susunye.. Agak banyak jugak bekalan yang aku tinggalkan. Tapi Isaac minum 6 oz je.. Yang lebih tu aku buat bekal untuk dihantar pada BS pada hari Rabu dan lebih tu aku akan buat stok. Tak ingat pulak berapa oz yang aku dapat bawak balik.

After meeting habis, kami makan-makan dan terus bertolak pulang ke Kuantan. Selamat tinggal Bentong.. ;)

Friday, January 20, 2012

Kulit Orang Kaya vs Kulit Orang Miskin

Morning all..
Okeh, this morning aku nak share mengenai keadaan cuaca malam tadi kat rumah aku. Pada kebiasaannya kalau nak hujan akulah orang pertama yang akan rasa panasnye. Bak kate husband aku, aku neh kulit orang kaya. Cepat sangat panasnye. Dan dia kulit orang miskin sebab dia selalu jek rasa sejuk walaupon wife dia nih dah berpeluh-peluh. Huhuhu... Actually, aku bukanlah memiliki kulit orang kaya tapi aku nih sehat agaknye. Hihihi.. 

So, nak dijadikan citer, kami terjaga malam tadi around 2.00 a.m. Aku tengok husband aku alih tempat tido and pusingkan kipas stand kami yang biasanya memang akan ngadap kat aku and anak aku je. Aku pon bersuara.. 

Aku        : Abang panas ke?

Husband : Ha'a. Panas.

Aku       : Ayang pon rasa panas. Jom kita hampar tilam tido kat ruang tamu nak? And angkat 
              kipas stand nih sekali.

Husband : Jom.

** Aku siap g bukak tingkap lagi kasik angin masuk. Hehehe..

Akhirnya kulit orang miskin pon berasa panas kan. Hahaha! Anak aku toksah cakap la. Dia memang lagi sihat kan. Bila dah dialihkan tido kat ruang tamu tu baru la anak aku and husband aku pon tido dengan  nyenyaknye. Kalau tak anak aku tu asik terjaga je. Berpeluh-peluh kepala dia. Cian anak mama..




Rupa-rupanya keadaan panas yang berlaku tu disebabkan hujan nak turun pada sebelah pagi tu. As what i have expected la kan. Yippip horey!! Sejuk.. Best tido.. Rasa macam kejap jek aku tido. But Suddenly...


Alarm aku pon berbunyi.. GRRggg!! Dah pukul 5.30 pagi rupenye. Kene la bangun sebab aku kene buat tandem before gi Berkhidmat Untuk Negara. Huhuhu.. So, this morning and as usual, total EBM yang aku perolehi hasil tandem nih adelah 8oz. Syukur alhamdulillah.. ;)


Pagi yang indah.. Petang nih akan bertolak ke Putrajaya untuk bercuti kat rumah parents aku.. Yepbedabeduuu~

Thursday, January 19, 2012

Bank Susu Ibu Haram!!

Saje nak share dengan korang semua mengenai perkara ni. Memandangkan aku pon seorang 'mama gangster kampung dusun' nickname yang diberikan oleh husband terchenta kepada aku.. and aku pon still fully breastfeed anak aku yang comel tu so elok lah perkara ini diambil perhatian bersama. Sharing is caring.. Tak gitu?? 


Berdasarkan kepada newspaper yang aku bace di sini berkenaan susu ibu yang dibankkan.. macam simpan duit kat bank la pulakkan.. Hukumnye jatuh haram. So, mane-mane ibu beragama Islam yang terlebih susu tu kan jangan simpan susu anda kat situ yer.. No! No! No!~

~ Chowz ~

~Cinta Cyber Bukan Lagi Dongeng~



Kalau korang tengok pada gambar kat atas nih pon dah menjelaskan tajuk post aku nih kan.. Actually, aku nak share Cinta Cyber aku yang dah jadi Cinta Nyata skang ni.. ;) Dulu memang aku tak percaya. Ada rasa takot jugak.. Tapi Alhamdulillah, Tuhan dah temukan cinta aku pada seorang lelaki di alam maya ciptaan manusia nih. Atas rasa kecewa yang amat sangat bila bercinta dengan lelaki yang kita jumpa depan mata asik tak menjadi je makanya aku pon mencuba alternatif lain.. Hehehe.. 



Alkisahnye begini.. Kejadian ni masa tahun 2005. Masatu memang aku dah pasang niat yang aku nak lelaki yang belajar kat UTM memandangkan aku belajar kat UiTM. Hahaha! So, aku pon try la masuk ke room UTM kat MIRC. Masetu memang ngah gile MIRC la katakan.. Aku pon cube-cube la nak berkawan dengan orang-orang yang ade kat situ tapi masih ragu-ragu jugak la.. And then suddenly ngah borak punya borak kat room UTM tu, tetibe ada mamat sorang ni masuk line. Beliau terus cakap kat room tu jangan kacau aku sebab aku nih awek dia katenye.. Gile ke mamat nih!~ Beliau menggunakan nickname mista_blur pada ketika itu.. So, terbantut lah hasrat aku untuk meneruskan penjualan minyak aku. Kihkihkih..




Sebulan lepas tu setelah penat ber MIRC dan ber YM, maka kami pon bercadang untuk berdating. Huhuhu.. Lokasi pertama kami pilih untuk berdating adalah kat Kluang, Johor.  Pasalnye dia dok Batu Pahat and umah nenek aku kat Kluang. So, agak senang nak jumpe kat situ. Aku tak risau sangat nak jumpe dia takot dia huduh ke hape ke pasal kami ada tukar-tukar gambar.. Nih adelah gamba pertama yang si mista_blur tu kasi kat aku... jeng.. jeng.. jeng..


Agak-agak hensem la kan.. Tinggi pon okeh dengan aku ;)


Setelah 2 jam perjalanan beliau meredah laluan dari Batu Pahat ke Kluang, maka berjumpa la kami di sebuah Shopping Compleks tak ternama di Pusat Bandar Kluang. Kihkihkih.. Aku siap bawak cousin aku accompany aku gi jumpe mamat nih.  Takot la kan and kakak aku le jadi makcik drebar. Hehehe.. Mekasih kakak ku!~ Lap u! Walaupon kene marah gak dengan dia pasal dia kata sebab tunggu aku dating le kete dia calar kene langgar dengan moto. Sorry Kak!~ Huhuhu..


Okeh, akhirnya kat Shopping Compleks tak ternama tu lah termeterainya ikatan kami sebagai pasangan kekasih. Bukan aku yang propose dia okeh, dia yang propose aku lah!~ Beliau siap tentukan tarikh start couple tu. Sangat la lawak okeh. Kami pilih tarikh 20 Oktober 2005 sebagai tarikh bermulanya ikatan nih. :)


Nanti aku sambung entry lain di mana kami bersetuju untuk melangkau ke 2nd stage pulak. Iaitu Enggagement!~ Lalalala...

Gadget Yang Aku Nak Beli Sangat!~

Dah banyak kali aku fikirkan sebenarnye.. Dulu memang aku tak nak tapi sekarang aku nak sangat-sangat sejak-sejak dah ade blog nih. Hehehe.. Aku nak sangat ade laptop sendiri. Dalam kepala otak ni dah fikir macam-macam jenis laptop yang aku nak. Memang dah sejak azali gaknye pompuan nih suke sangat dengan kaler pink. So, aku sangat la berkenan dengan laptop Acer Aspire yang mcm nih...


Atau pon yang kaler putih macam nih...



Selain tu, aku jugak teringin nak ade broadband sendiri yang macam nih....




Supaya senanglah aku nak online dan update ape yang patot kan.. Kihkihkih... Aku jugak teringin nak ade camera sendiri. Pasalnye selama nih aku asik dok gune camera Canon husband aku yang besar gabak tu kompem le tak muat nak tauk dalam handbag aku maka susahlah aku nak snap moment-moment indah dalam hidup aku nih since aku nih bukanlah jenis budak-budak photographer yang suke doh usung gadget nih kehulu kehilir.. Alangkah baiknye kirenye aku boleh dapat camera kecik comel macam nih kan... Hehehe....




Tapi.. masalahnye bile aku boleh memiliki kesemua gadget-gadget ini?? Fulus tak berapa nak ada buat masa ini tapi insyallah aku akan usahakan.. Hehehe... Nasib tido memalam aku tak mimpi semua benda nih kan.. ;)